Home en Trends - Editie 66 - 2019
nog vers in het achterhoofd, is dat geen over- bodige luxe. ‘We hebben de kaart van de pas- siefbouw getrokken,’ verduidelijkt Jean-Marc. ‘Dit stadsdeel is voor de centrale verwarming en het sanitair aangesloten op het stadswarmtenet van EDF Luminus.’ Heerlijk kuieren Jean-Marc is zelf een grote fan van Gent. ‘Het grote voordeel van Gent is dat het alles heeft, en toch kleinschalig is gebleven. Alles zit ge- concentreerd op een paar kilometer. Je kan te voet of met de fiets Gent doorkruisen in minder dan een uur. Op je weg vind je alles wat je je maar kan wensen: musea als het SMAK of het STAM, een patrimonium aan kerken, een hoop geschiedenis, shops naar ieders smaak, tal van eet- en drankgelegenheden, een opera, parken, een haven en ga zo maar door. En weet je wat ik ook zo mooi vind? Als ik ’s ochtends om 8 uur door het raam kijk, zie ik fietsende kinderen, met in hun kielzog hun ouders. Het doet me terugdenken aan het dorp uit mijn jeugd. Terwijl je tegenwoordig in de file staat in de meeste dorpen. Die verschuiving is toch opmerkelijk. Niet elke middenstander hoort het graag, maar het mobiliteitsplan is een zegen voor Gent. De ondernemers met veerkracht hebben trouwens slim ingespeeld op die nieuwe mobiliteit. Via pop-up formules bijvoorbeeld. Bovendienmoet toch ook gezegd dat alle grote parkings nog even vlot bereikbaar zijn als vroeger. Er is he- lemaal geen reden om uit Gent weg te blijven. Integendeel. Het is er heerlijk kuieren in al die autovrije straten.’ Deense gezelligheid in Gent Of hij misschien nog wat leuke tips voor ons heeft, willen we van Jean-Marc weten. ‘Waar zal ik beginnen?’ lacht hij. ‘Ik hou erg van de Nederkouter. Vinylplaten, graphic novels, eet- huizen allerhande – spring zeker eens binnen bij GreenWayvoor een vegetarische lunch – en een uitstekende bio-bakkerij in de vorm van Le Pain de Sébstien, je vindt het er allemaal. In de Vlaanderenstraat kan ik Yaki warm aanbeve- len, een noodle bar waar ook lekkere dim sum wordt geserveerd. Op de Vrijdagmarkt zijn tal van goede zaken waar de klassieker gerichte medemens zich zeker zal thuis voelen. Voorwie van wat hipper oud is er dan weer de Albatros en de Ventura. En tot slot verwijs ik graag ook naarMaste, een restaurant op het Tondelier-do- mein, in de schaduw van de gashouders. Sam Van Houcke en Stefanie Van Nieuwenhuyze brengen er een stukje ‘hygge’ ofwel gezellige Deense cultuur naar Gent. Sams kookkunsten werden al met talloze prestigieuze prijzen be- kroond. Hier zit je echt altijd goed.’ Quartier Sint-Pieters Dat Gent een stad is met een Bourgondische inborst is een beetje een open deur intrap- pen. Levensgenieters vinden er naast tal van leuke shopadressen ook een breed scala aan horecazaken. De meest bekende winkelstraat is zonder de twijfel de Veldstraat, waar je alle grote ketens vindt. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere leuke buurten, waar het heerlijk shoppen is. Neem nu Quartier Sint-Pieters, dat zijn naam dankt aan het Sint-Pieters-station. Naast een © Tondelier © Tondelier © Tondelier
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE2MjE=