Landelijk wonen vlakbij Gent, ontdek het ‘Land van R(h)ode’
Het ‘Land van R(h)ode’ is een bekende regio ten Oosten van de stad Gent. Deze streek verweven rond de armen van de Schelde, omvat een negental gemeenten. De gemeenten Melle, Merelbeke en Oosterzele vormen het historische hart, aangevuld met de gemeenten Destelbergen, Gavere, Gentbrugge, Lochristi, Sint-LievensHoutem en Zwalm.
Wie het ‘Land van R(h)ode’ bekijkt vanuit de lucht ziet duidelijk een afgetekend groen landschap met tientallen uitgestrekte natuur- en kasteeldomeinen. Als groene long ten Oosten van Gent, is de streek bijzonder geliefd bij wandelaars en fietsers op zoek naar rust en ontspanning. De voorbije jaren ontdekken ook meer en meer mensen de regio als de ideale woonlocatie met een uitgesproken landelijk karakter en dit op een steenworp van het centrum van Gent. De gemiddelde prijs van een woning in deze streek bedroeg in 2021 net geen 375.000 euro. Deze prijs ligt ongeveer in het verlengde van de gemiddelde woningprijs in de stad Gent. Grote verschilpunt is dat u voor deze prijs in het ‘Land van R(h)ode’ een ruimere woning kan aankopen die beschikt over meer vierkante meters wooncomfort en in de meeste gevallen ook een tuin heeft.
Landelijk wonen op een steenworp van de stad Gent
Het ‘Land van R(h)ode’ dat deels georiënteerd is rond de prachtige Scheldevallei heeft een onmiskenbaar landelijk karakter. Het gebied met 9 gemeenten beslaat 284 vierkante kilometer en telt meer dan 143.000 inwoners. Gemiddeld wonen er ongeveer 500 inwoners op één vierkante kilometer wat overeenkomt met het Vlaams gemiddelde. Het pittoreske Zwalm is met zijn 8.200 inwoners en 80 procent onbebouwd gebied de meest landelijke gemeente. Gentbrugge als deelgemeente van Gent, is met een oppervlakte van amper 8 vierkante kilometer en meer dan 20.000 inwoners de dichtstbevolkte gemeente. Met 60 vierkante kilometer oppervlakte spant de bloemengemeente Lochristi, die bekend is voor zijn Azalea’s en Begonia’s, de kroon als grootste gemeente gevolgd door Oosterzele met 44 vierkante kilometer. Qua inwoners is Merelbeke met zijn 25.000 inwoners de grootste gemeente gevolgd door Lochristi met bijna 23.000 inwoners. In de tabel ‘gemeenten in het Land van R(h)ode’ kan u alle cijfergegevens gedetailleerd raadplegen. U vindt in de tabel een lijst van negen gemeenten oplopend gerangschikt qua inwoneraantal, met daarnaast de oppervlakte, het aantal inwoners per vierkante kilometer en het percentage van onbebouwd gebied. De laatste kolom geeft weer hoe landelijk de gemeente is, waarbij een hoog percentage synoniem staat voor een groener landschap met minder bebouwing en meer natuur.
Een vastgoedanalyse van het ‘Land van R(h)ode’
Het voorbije jaar is de prijs voor een woning in de regio ten Oosten van Gent gemiddeld met meer dan 11 procent gestegen naar 374.592 euro in 2021 tegenover 335.571 euro in 2020. Een diepgaande analyse van de vastgoedcijfers in de 9 gemeenten toont aan dat de streek geniet van een sterk toegenomen interesse als woonlocatie. Door de coronapandemie zijn de algemene woonwensen gewijzigd waardoor meer en meer mensen bewust op zoek gaan naar huizen met een tuin en een groter wooncomfort. In een stad als Gent zijn dergelijke woningen met een tuin beperkt in aanbod en daardoor quasi onbetaalbaar geworden. In deze context is het ‘Land van R(h)ode’ een bijzonder interessant alternatief. Gelegen ten Oosten van Gent ademt deze regio met zijn vele natuurdomeinen, een unieke rust en authenticiteit uit.
Evolutie van de gemiddelde woningprijzen
Het landelijke Sint-Lievens-Houtem voert met een gemiddelde woningprijs van 337.533 euro de lijst aan als meest betaalbare gemeente. Zwalm en Gentbrugge staan op plaats twee en drie als meest betaalbare gemeenten met respectievelijke woningprijzen van 349.092 euro en 372.419 euro. De grootste prijsstijgingen voor woningen hebben zich vorig jaar voorgedaan in de gemeenten Zwalm (+34,84 procent), Sint-Lievens-Houtem (+19,78 procent) en Merelbeke (+15,18 procent). De gemeente Lochristi is de enige gemeente die een kleine prijsdaling optekende waarbij de gemiddelde woningprijs daalde van 408.086 euro in 2020 naar 391.324 euro in 2021. Zo’n theoretische daling moet wel genuanceerd worden. Het aantal vastgoedtransacties ligt immers niet zo hoog waardoor de verkoop van enkele exclusieve panden meer of minder het gemiddeld cijfer sterk kan beïnvloeden. Bij interpretatie van deze cijfers is het tevens belangrijk te melden dat het hier over de gemiddelde prijzen van huizen gaat. De gemiddelde prijzen van appartementen kunnen, afhankelijk van de gemeente, behoorlijk verschillen. Omdat niet in alle gemeenten een uitgebreide projectmarkt voor appartementen aanwezig is, zijn de gemiddelde verkoopprijzen voor appartementen niet algemeen beschikbaar. Los hiervan kunnen we vanuit de praktijk wel concluderen dat gezien de toegenomen populariteit van de streek, ook de gemiddelde prijzen van appartementen ongeveer eenzelfde opwaartse stijging zullen vertonen.
Een ideale harmonie tussen wonen en natuur
Het ‘Land van R(h)ode’ heeft door de jaren heen steeds zijn groene natuurlijke habitat kunnen behouden. De toegenomen interesse als woonlocatie heeft uiteraard geleid tot de realisatie van heel wat nieuwe projecten en woonwijken. Toch heeft deze groei het uitzicht en het open karakter van de regio weinig of niet aangetast. De gemeentebesturen blijven dus bijzonder veel aandacht besteden aan het groene karakter van de streek met de aanwezigheid van vele natuurgebieden en prachtige kasteeldomeinen. De regio speelt zijn troeven dus perfect uit waarbij het een ideale harmonie nastreeft tussen wonen en natuur.