Wonen in de prachtige Leiestreek

Wonen in de prachtige Leiestreek

een dynamische levensader doorheen Oost- en West-Vlaanderen.

Waar de Leiestreek vroeger het middelpunt was van de vlasindustrie heeft de streek zich de voorbije decennia getransformeerd tot één van de meest dynamische regio’s in Vlaanderen. Anno 2022 is de Leiestreek een economische en culturele groeipool die barst van ambitie. Een afwisseling van creatieve ondernemers, grote gerenommeerde multinationals en ontelbaar veel lokaal verankerde handelaars zorgen voor een uniek economisch weefsel. Een goed uitgerust scholennetwerk met gerespecteerde hogescholen en befaamde universiteiten zorgen voor een enorme meerwaarde.

Ontdek de ziel van de Leiestreek en maak kennis met gepassioneerde brouwers, talrijke topchefs, hippe koffiebars en andere onvergetelijke smaakmakers. Fiets kilometerslang op uitgestrekte paden en landelijke veldwegen. Pik kunst en cultuur mee in de bruisende steden en de charmante dorpen. Geniet van de mooie uitzichten en kom tot rust op de meest fotogenieke plekjes. Welkom in de Leiestreek. Een voortvarende regio die bruist van het leven, de ultieme locatie om te wonen, te werken en te genieten van het leven.

27 Dynamische steden en gemeenten naadloos verweven rond één van Vlaanderens meest historische waterlopen

De Leiestreek is een bekende toeristische regio in Vlaanderen die het verloop volgt van de historische rivier ‘de Leie’ gaande van Kortrijk tot Gent. Het landschap is afwisselend vlak en glooiend met een gezellige synergie tussen bruisende steden en het platteland. Deze uitgestrekte regio in de provincies Oost- en West-Vlaanderen omvat een gebied van 1.075 vierkante kilometer met meer dan 800.000 inwoners die verspreid zijn over 27 steden en gemeenten. Naast de belangrijke provinciesteden Gent, Kortrijk, Roeselare, Deinze en Waregem behoren ook Spiere-Helkijn, Lendelede, Oostrozebeke, Sint-Martens-Latem, Dentergem, Ledegem, Wielsbeke, Avelgem, Meulebeke, Ingelmunster, Moorslede, Nazareth, Deerlijk, Kuurne, Anzegem, Zulte, Wervik, Zwevegem, Izegem, Harelbeke, Wevelgem en Menen tot de Leiestreek. Gemiddeld wonen er ongeveer 761 inwoners op één vierkante kilometer wat meer is dan het Vlaamse gemiddelde van 492 inwoners per vierkante kilometer. Het pittoreske Spiere-Helkijn is met zijn 2.000 inwoners en meer dan 80 procent onbebouwd gebied de meest landelijke gemeente. Gent is met een oppervlakte van ruim 150 vierkante kilometer en 264.000 inwoners met voorsprong de grootste stad. Deinze, dat in 2019 fusioneerde met Nevele, volgt met 128 vierkante kilometer als tweede grootste stad qua oppervlakte. Qua inwoners neemt Kortrijk met zijn 77.000 Kortrijkzanen de tweede plek in, gevolgd door Roeselare met ongeveer 64.000 inwoners en opnieuw Deinze met bijna 44.000 inwoners. Kuurne is met net geen 14.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 10 vierkante kilometer de meest verstedelijkte gemeente. In de tabel ‘gemeenten in de Leiestreek’ kan u alle gegevens in detail raadplegen. De tabel omvat een oplopende lijst van de 27 steden en gemeenten qua inwoneraantal, met daarnaast de vermelding van de oppervlakte, aantal inwoners per vierkante kilometer en het percentage van onbebouwd gebied.

Nieuwbouwproject Liv de Molens in Deinze te koop bij Landbergh

De fusie met Nevele en een doorgedreven stadsvernieuwing hebben Deinze geen windeieren gelegd

Door de fusie met Nevele is Deinze sinds 1 januari 2019 qua oppervlakte na Gent, de grootste stad van Oost-Vlaanderen. Deinze kan genieten van een strategische ligging ten Westen van Gent en op amper 25 kilometer van Kortrijk. De nabijheid van twee belangrijke autosnelwegen, drie treinstations en enkele grote industriezones maken van de stad en zijn zeventien deelgemeenten een ideale woon- en werklocatie. Sinds zijn fusie met Nevele heeft Deinze een ware metamorfose meegemaakt. Vroeger stond de stad gekend als een ietwat doorsnee en kleurloze Oost-Vlaamse gemeente. Momenteel behoort Deinze echter tot één van de meest geliefde en snelst groeiende gemeenten in Vlaanderen. Onder de noemer ‘Deinze 2020’ werd de stadskern opgeknapt, de Markt werd heraangelegd en met het dienstencentrum Leiespiegel, cultuurcentrum Leietheater en de nieuwe kunstacademie KADE heeft de stad zich ook toeristisch en cultureel op de kaart gezet. Deinze ambieert een autoluwe stad te zijn en haalde al enkele keren de titel ‘fietsstad van het jaar’ binnen in de categorie van de middelgrote steden. Door dit succesverhaal kon Deinze uitgroeien tot een grote Vlaamse stad met een groeiend inwoneraantal en een bloeiende economie. Een welstellende regio die een enorme aantrekkingskracht uitoefent voor heel wat nieuwe bedrijven en ondernemingen. Deze dynamiek verklaart ook de populariteit van Deinze als uitverkoren woonlocatie. In 2014 had Deinze, vóór de fusie met Nevele, ongeveer 30.000 inwoners. Van zodra de fusie een feit was ontstond er een stijgende vraag naar vastgoed. In het kielzog van deze vraag hebben de voorbije jaren heel wat projectontwikkelaars hun focus naar Deinze verschoven. Tal van nieuwbouwprojecten zijn ondertussen opgeleverd en daarnaast staan er nog heel wat projecten in de stijgers. Het aantal inwoners is ondertussen opgelopen tot bijna 44.000, een aantal dat jaar na jaar blijft toenemen.

Foto Leietop Immogra

“ Door de succesvolle verkoop van luxe appartementen in talrijke nieuwbouwprojecten sprong Deinze over Gent als meest exclusieve locatie voor appartementen in de provincie Oost-Vlaanderen.”


Een vastgoedanalyse van de Leiestreek toont dat de regio bijzonder geliefd is

Het voorbije jaar is de prijs voor een woning in de Leiestreek gemiddeld met 4,11 procent gestegen naar 291.840 euro in 2021 tegenover 280.314 euro in 2020. Een analyse van de algemene vastgoedcijfers in de 27 betrokken steden en gemeenten bewijst dat de streek geniet van een stijgende interesse als woonregio. Meer en meer mensen vinden een job in de Leiestreek en gaan vervolgens ook op zoek naar een woning of appartement. Met een gemiddelde van 180.967 euro voor een woning voert de gemeente Menen, vlak tegen de Franse grens, de lijst aan van meest betaalbare locatie in de Leiestreek. Wervik en Moorslede staan op plaats twee en drie als meest betaalbare locatie met respectievelijk 221.330 euro en 234.676 euro voor een woning. De grootste prijsstijgingen voor woningen zijn vorig jaar genoteerd in de gemeenten Sint-Martens-Latem (+25,25 procent), Deerlijk (+18,38 procent) en Ledegem (+16,60 procent). In de tabel ‘evolutie van de gemiddelde woningprijzen in de Leiestreek 2021 versus 2020’ kan u alles in detail raadplegen per gemeente. Deze cijfers geven een algemene trend maar moeten wel een stukje genuanceerd worden. In sommige gemeenten ligt het aantal vastgoedtransacties immers niet zo hoog waardoor de verkoop van enkele grote villa’s meer of minder de gemiddelde cijfers zowel in positieve als negatieve zin kunnen beïnvloeden. Voor de steden en de grotere gemeenten is het aantal vastgoedtransacties voldoende groot zodat deze cijfers in de meeste gevallen een relatief correct beeld geven.

De vastgoedprijzen van woningen en appartementen evolueren op twee verschillende sporen

Gelieve er rekening mee te houden dat de vermelde cijfers in de tabel de algemene prijsevolutie weergeven voor woningen. De vastgoedprijzen voor de verkoop van appartementen zijn niet opgenomen in deze tabel en kunnen per gemeente soms serieus verschillen met de algemene prijsevolutie van de woningen. Voor de verkoop van appartementen kwam in 2020 Deinze niet voor in de top tien met duurste steden en gemeenten. Maar de verkoop van talrijke nieuwbouwprojecten in het luxe segment voor appartementen gaf de vastgoedmarkt in Deinze vleugels. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 370.000 euro in 2021 voor een appartement sprong Deinze zelfs over Gent als meest exclusieve locatie voor appartementen in de provincie Oost-Vlaanderen.

Sint-Martens-Latem bevestigt zijn imago als één van de meest exclusieve locaties in Vlaanderen

Met een gemiddelde woningprijs van 768.265 euro was Sint-Martens-Latem in 2021 de meest exclusieve gemeente in Vlaanderen om een huis te kopen. De woningprijzen stegen in deze Oost-Vlaamse gemeente tussen 2020 en 2021 met iets meer dan 25 procent. Aangezien de vraag naar exclusieve landhuizen en villa’s het aanbod in Sint-Martens-Latem ruimschoots overstijgt, wordt ook voor 2022 geen prijsdaling verwacht. Latem heeft naast een centrale ligging met goede verbindingswegen ook een traditie als kunstenaarsdorp. Daarnaast zijn de uitgesproken groene omgeving, de golfclub en de Leie belangrijke aantrekkingspolen voor heel wat kapitaalkrachtige kopers.


“ De reconversie van oude industriële sites tot hippe woonsites gelegen langs het water, zit enorm in de lift. Kopers kunnen immers genieten van een modern hedendaags wooncomfort binnen een authentiek historisch kader.”


Als u wilt wonen aan het water dan is de Leiestreek de ideale habitat

Wonen aan het water spreekt aan, want water straalt een natuurlijke rust uit en het weidse uitzicht blijft gevrijwaard. De rivier ‘de Leie’ en zijn talrijke vertakkingen vormen het kloppend hart van de Leiestreek. De voorbije eeuwen waren deze waterlopen economisch cruciaal in de ontwikkeling van de regio. Vandaag de dag behouden ze nog steeds hun economische nut, maar daarnaast zijn ze ook het perfecte decor geworden voor heel wat nieuwe projectontwikkelingen. Nieuwbouwappartementen gelegen aan het water verkopen dan ook als zoete broodjes. Het hoeft niet te verwonderen dat heel wat steden en gemeenten de voorbije jaren bewust geïnvesteerd hebben in nieuwe dijken, kades en wandelpromenades langsheen de verschillende waterlopen. Ook de reconversie van oude industriële terreinen tot hippe woonsites gelegen langs deze waterwegen zit enorm in de lift. Met deze reconversieprojecten kunnen kopers genieten van een modern hedendaags wooncomfort binnen een authentiek en historisch kader. Deze renovatie van oude fabrieksloodsen tot nieuwe trendy stadswijken zorgt ook voor een natuurlijke hefboom met de aantrek van heel wat leuke boetieks, bistro’s en een bloeiende lokale handel. Op die manier ontstaan eigentijdse nieuwe stadswijken langs het water met een perfecte harmonie tussen wonen en werken.

Hulp nodig bij het vinden van uw ideale droompand in de Leiestreek?

Bent u op zoek naar uw ideale droompand in de Leiestreek doe dan beroep op de ervaring, kennis en het uitgebreide netwerk van een lokale makelaar. In dit Home & Trends magazine en op onze website vindt u tal van professionele makelaars en gerenommeerde projectontwikkelaars die actief zijn in de Leiestreek met een sterke focus op de steden Gent, Kortrijk, Roeselare, Deinze en Waregem. Surf naar hun websites en neem vrijblijvend contact op met deze vastgoedpartners. Maak kennis met hun projecten en ontdek hun uitgebreid vastgoedaanbod van woningen en appartementen in de Leiestreek.

Op ontdekking in de gouden driehoek: Roeselare-Kortrijk-Gent

Roeselare bevestigt zijn status als belangrijke handelsstad

Roeselare met als bijnaam de Rodenbachstad, telt ongeveer 64.000 inwoners en is gelegen in het hart van West-Vlaanderen langs de belangrijke verkeersader E403 die Brugge met Kortrijk verbindt. De voorbije jaren heeft de stad zich opgeworpen als een belangrijke kantoorlocatie in West-Vlaanderen. Heel wat nieuwe beeldbepalende kantoorprojecten werden ontwikkeld langs de verschillende invalswegen in en rond Roeselare. Door de aanwezigheid van deze state-of-the-art kantoorcomplexen hebben heel wat hoogstaande dienstbedrijven hun hoofdzetel gevestigd in Roeselare. Ook het gloednieuwe fusieziekenhuis AZ Delta met ruim 800 bedden opende twee jaar geleden zijn deuren in de deelgemeente Rumbeke. Verspreid over de verschillende campussen telt AZ Delta meer dan 4000 werknemers en 385 artsen, waardoor het één van de grootste werkgevers is in de regio. Met de aanwezigheid van gespecialiseerde bedrijven en een grote ziekenhuiscampus is Roeselare uitgegroeid tot een moderne en energieke provinciestad. Door de toegenomen welvaart is ook de vraag naar woningen en appartementen spectaculair gestegen. Heel wat mensen ontdekken Roeselare en zijn deelgemeenten dan ook als een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Bovendien wordt de regio van Roeselare ondanks zijn verstedelijkte kern, nog steeds grotendeels getypeerd door zijn open landschap omgeven door een prachtige natuur. De vastgoedprijzen zijn al jaren in stijgende lijn, maar liggen algemeen nog steeds een stuk lager dan het West-Vlaamse gemiddelde.


“ Door de Leiewerken heeft Kortrijk een nieuw elan gekregen waarbij heel wat plekken in de stad zijn omgetoverd tot hippe woonsites ”


De Leiewerken hebben Kortrijk een nieuw elan gegeven als moderne en trendy centrumstad

De Leiewerken in Kortrijk werden eind jaren negentig aangevangen en omvatten een uitgebreid masterplan dat naast de rechttrekking, uitdieping en verbreding van de Leie ook voorziet in een volledige transformatie van de kaaien. Door de heraanleg van de oevers en bijhorende stadskaaien zijn op heel wat locaties in de stad hippe nieuwe woonsites ontstaan. Ter hoogte van de bekende en historische Broeltorens in het centrum van de stad werden de kaden verlaagd met een prachtig lijnenspel van trappen en niveaus. Ondertussen behoort deze locatie tot één van de favoriete plekjes van de Kortrijkzanen en de vele toeristen. Vooral op zonnige dagen zijn de trappen op de Broelkaai gevuld met vele mensen die genieten van een gezellig hapje en een drankje. Opportuniteiten die ook bouwpromotoren niet zijn ontgaan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat stijlvolle woonprojecten langsheen deze vernieuwde oevers worden ontwikkeld. Deze moderne nieuwbouwappartementen, maar ook tal van gerenoveerde historische lofts, beschikken over ruime zonneterrassen die uitkijken over de wondermooie Leie en de nieuw aangelegde stadspleinen. Langsheen deze kaaien omgeven door water en groen, is het aangenaam wonen als een oase van rust te midden de historische stad.

Gent, een rebelse stad waar geschiedenis, kennis en festivals samenkomen overgoten met een pittige saus creativiteit en ambitie

Eindigen doen we in Gent, ook wel de ‘Fiere Stede’ of ‘de Arteveldestad’ genoemd. De stad is ontstaan aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. Gent heeft de charme van een kleine stad en het bruisende leven van een grootstad. Een uitzonderlijke plek die teruggaat tot in de zevende eeuw en waar vandaag de dag eeuwenoude architectuur en een vernieuwend modernisme een uniek decor vormen voor creativiteit, ambitie en groei. Een stad waar ze ook graag feesten met het hele jaar door evenementen en festivals met als absolute hoogtepunt de Gentse Feesten als wereldbekend muziek- en street-art-festival. Gent is het natuurlijke sluitstuk van de Leiestreek, maar ook de grootste stad in Oost-Vlaanderen met ongeveer 264.000 inwoners. Met een doordachte stadsvernieuwing en een natuurlijke invloedsfeer behoort Gent tot één van de snelst groeiende steden in Vlaanderen. De populariteit van de ganse regio rond Gent en de grote vraag naar woningen en appartementen hebben de vastgoedprijzen sterk doen stijgen. De aanwezigheid van de Universiteit Gent en de talrijke hogescholen resulteert in ongeveer 70.000 studenten, waaronder 36.000 kotstudenten. Naast de enorme markt van de studentenkoten wordt bovendien meer dan 65 procent van de panden in de stad verhuurd waardoor het ook een uitverkoren locatie is voor vastgoedbeleggers. Gent is een uitermate belangrijke vastgoedmarkt waar heel wat bouwpromotoren en makelaars actief zijn. De stad is continu in vernieuwing met de realisatie van talrijke nieuwbouw- en reconversieprojecten op diverse locaties in een breed spectrum van prijzen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart