Bespaar dit jaar honderden euro’s op uw energiefactuur
Er zijn heel wat verschillende manieren om te besparen op uw energieverbruik.
Als we het groter geheel bekijken kunnen we één en ander samenbrengen in drie belangrijke pijlers. Ten eerste kan u besparen op langere termijn door uw woning te verduurzamen. Dit vergt initieel uiteraard een investering maar levert u op lange termijn wel het grootste voordeel op. Ten tweede kan u reeds heel wat besparen op korte termijn als u bereid bent om uw gewoontes aan te passen. Tot slot betalen heel wat Belgen onnodig veel voor hun energiecontract. Door een vergelijking van energieleveranciers te maken is de kans groot dat u ook hier reeds een paar honderden euro’s per jaar kan besparen op uw energiekosten.
1. Uw woning verduurzamen
Uw woning verduurzamen is voor veel mensen misschien niet de eerste en meest logische stap. Toch is en blijft het op lange termijn, met de steeds duurder wordende energieprijzen wel de verstandigste keuze. Verschillende studies tonen aan dat elke euro die u investeert in het verduurzamen van uw woning zichzelf vrij snel kan terugwinnen. Investeren in extra isolatie en zonnepanelen of uw oude verwarmingsketel vervangen door een hoogrendementsketel vertaalt zich onmiddellijk in een drastische verlaging van uw energieverbruik.
2. Uw gewoontes aanpassen
Als uw budget het nog niet toelaat om wat grotere investeringen te doen dan zijn er ook een aantal kleinere dingen waar u nu alvast mee kan beginnen. Door bewuster om te gaan met uw energieverbruik en hier en daar kleine aanpassingen te doen in uw woning kan u ook reeds op korte termijn al heel wat energie besparen. We geven u alvast 4 nuttige tips mee.
– Haal stekkers uit het stopcontact. Heel wat elektrische apparaten verbruiken toch nog stroom ook als u ze niet gebruikt. Denk maar aan de modem, de tv die gemakshalve in stand-by wordt gezet, de laders van smartphone of elektrische tandenborstel die in het stopcontact blijven steken. Dat onnodige stroomverbruik noemen we sluipverbruik of sluimerverbruik. Het is vaak laag, maar door het grote aantal sluipverbruikers in huis loopt het totale jaarverbruik toch al snel op.
– Zet het licht uit in ruimtes waar u niet bent. Verlichting is verantwoordelijk voor een groot stuk van uw stroomverbruik. Verlichting zorgt uiteraard ook voor de nodige gezelligheid maar brandt ook veelal in ruimtes waar u niet bent. U kan dus bezuinigen door verlichting uit te schakelen of door lampen te vervangen door spaar- of ledverlichting. Deze lampen zijn gemiddeld iets duurder, maar de investering verdient zich al vrij snel terug in een besparing op uw energiefactuur.
– Ga zuinig(er) om met warm water. Warm water heeft een relatief grote invloed op uw energiekosten. Elke liter warm water die u verbruikt moet immers door uw verwarmingsketel opgewarmd worden met het nodige gas- en elektriciteitsverbruik. Door enkele minuten korter te douchen bespaart u dus niet alleen water uit maar ook heel wat gas en elektriciteit.
– Dicht ramen en kieren. In veel oudere woningen komt er vaak koude lucht binnen via tochtgaten in deuren en ramen. Ook de brievenbus die veelal verwerkt zit in de voordeur, is een bekende koudebrug die tot heel wat warmteverlies kan leiden. Plaats waar nodig tochtstrippen zodat je de koude lucht buitenhoudt en de warme lucht binnenhoudt.
3. Vergelijk energiecontracten
Uit cijfers van de VREG blijkt dat in 2019 een recordaantal mensen veranderde van elektriciteits- en gasleverancier. Wie een beetje uitkijkt, kan tot enkele honderden euro’s per jaar besparen want tussen de laagste en de hoogste tarieven voor elektriciteit en gas kunnen aanzienlijke verschillen zitten.
Om misverstanden te vermijden is het belangrijk om te weten dat het bedrag op uw energiefactuur meer dekt dan alleen de energiekosten.
Het eigenlijke elektriciteitsverbruik omvat ongeveer een derde van uw totaal factuurbedrag. De concurrentie tussen de leveranciers speelt dus eigenlijk maar in op een beperkt deel van uw factuur, want alle andere bedragen bestaan uit transport, taksen en heffingen en die zijn voor elke energieleverancier dezelfde.
Voor gas is die energiecomponent van de factuur wel groter dan voor elektriciteit. Iets meer dan de helft van wat u betaalt, gaat naar het gas zelf en de rest naar netkosten, taksen en heffingen. Met de V-test van de VREG vergelijkt u objectief alle contracten voor aardgas en elektriciteit en dit voor alle energieleveranciers op de Vlaamse markt.
Op basis van uw jaarlijks verbruik kan u vervolgens snel en eenvoudig het meest voordelige energiecontract berekenen.