Een dynamische streek met een enorm groeipotentieel. Vastgoedanalyse van zuid-West-Vlaanderen

Een dynamische streek met een enorm groeipotentieel. Vastgoedanalyse van zuid-West-Vlaanderen

Ontdek Zuid-West-Vlaanderen, een bloeiende regio waar traditie en vooruitgang elkaar ontmoeten in een streek vol mogelijkheden. Hier, tussen de levendige steden Kortrijk en Waregem, ontvouwt zich een gebied dat synoniem staat voor innovatie, economische dynamiek en een hoogstaand wooncomfort.

© High-end gerenoveerde villa op toplocatie in Rollegem te koop bij Immo Dochy

“ In tegenstelling tot bepaalde regio’s houden de vastgoedprijzen in ZuidWest-Vlaanderen opvallend goed stand met in bepaalde gemeenten sterke prijsstijgingen ”

Kortrijk is een stad die één en al geschiedenis uitademt en tegelijkertijd gericht is op de toekomst, een ware trekpleister die met zijn rijke erfgoed, befaamde onderwijsfaciliteiten en sterke ondernemerscultuur, het kloppende hart van Zuid-West-Vlaanderen vormt. Een stad die een overvloed aan kansen biedt voor zowel mensen als bedrijven. Met een ruim aanbod vastgoedprojecten, variërend van nieuwbouw tot prachtige reconversies, is Kortrijk continu in transformatie waarbij het de perfecte balans weet te vinden tussen wonen, werken en ontspannen. Waregem, bekend voor zijn diepgewortelde liefde voor paarden en sport, speelt een centrale rol in de vitaliteit van de regio. Met zijn krachtige industriële basis en indrukwekkend dienstenaanbod ontpopt de stad zich als de ideale uitvalsbasis voor wie op zoek is naar een goed evenwicht tussen werk en vrije tijd. In deze blog van Zuid-West-Vlaanderen gaan we dieper in op de bevolkingscijfers en doen we een grondige analyse van de meest recente vastgoeddata.

EEN GELIEFDE REGIO EN NATUURLIJKE AANTREKKINGSPOOL

Verhoudingsgewijs is Zuid-West-Vlaanderen met 715 inwoners per vierkante kilometer vrij dicht bevolkt, zeker vergeleken met het Vlaamse gemiddelde. Los van het overwegend stedelijke karakter blijft het volkse Spiere-Helkijn met zijn 2.000 inwoners de meest landelijke gemeente. Als streek telt Zuid-West-Vlaanderen 321.500 inwoners waarbij Kortrijk en Waregem de hoofdbrok innemen met respectievelijk 80.000 en 40.000 inwoners. Kortrijk is met zijn 80 vierkante kilometer ook de grootste gemeente. Kuurne, Menen en Harelbeke zijn de dichtstbevolkte gemeenten. Het voorbije jaar zagen bijna alle steden en gemeenten hun inwonersaantallen stijgen. Vooral Kortrijk, Waregem, Harelbeke en Zwevegem maakten opnieuw een sterke groei door. Deze stijgende bevolkingscijfers bevestigen de grote aantrekkingskracht van de streek met tal van troeven waaronder een uitstekende bereikbaarheid, aanwezigheid van heel wat hoogopgeleide mensen en vooral een ruim en kwalitatief vastgoedaanbod.

DE VASTGOEDMARKT IN ZUIDWEST-VLAANDEREN IS BIJZONDER GEDIVERSIFIEERD

Met zowel luxe nieuwbouwappartementen langs de Leie, hippe nieuwe inbreidingsprojecten, als stijlvolle gezinswoningen in de rustige landelijke gemeenten, is er voor ieder wat wils. Deze unieke mix van stedelijke en landelijke woonmogelijkheden weerspiegelt de veelzijdigheid van de regio. Ook voor investeerders biedt Zuid-West-Vlaanderen heel wat interessante opportuniteiten. De reconversie van historische industriële terreinen naar levendige nieuwe wijken creëert unieke kansen in het hart van de stad, terwijl duurzame woonprojecten inspelen op de toenemende vraag naar energie-efficiënte oplossingen. Dankzij een uitstekende infrastructuur met de grote verkeersaders en de nabijheid van belangrijke knooppunten positioneert de regio zich als een dynamische en welvarende omgeving. In dit uitzonderlijke ecosysteem speelt de vastgoedmarkt in op de wensen van een divers publiek gaande van jonge starters tot succesvolle ondernemers en gezinnen die zoeken naar een harmonieuze combinatie van stad en natuur. In dit Home & Trends magazine vindt u een uitgebreide selectie terug van de nieuwste vastgoedpanden samen met een overzicht van de meest toonaangevende projecten in Zuid-West-Vlaanderen.

Tabel – gemeenten Zuid-West-Vlaanderen – aantal inwoners 2024 versus 2023 (oplopend)
© Villa + magazijnen in Desselgem op een perceel van meer dan 7.000m² te koop bij Immo Termote
Tabel – Evolutie van de gemiddelde HUIZEN-prijzen (euro) in gemeenten Zuid-West-Vlaanderen
2024 versus 2023
© Totaal gerenoveerde eigendom met bureel/praktijk in Kortrijk te koop bij Huizinge
Tabel – Evolutie van de gemiddelde APPARTEMENTS-prijzen (euro) in gemeenten
Zuid-West-Vlaanderen 2024 versus 2023 (Tabel volgens de beschikbare gegevens per gemeente)

VASTGOEDANALYSE VAN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In tegenstelling tot bepaalde regio’s in België houden de vastgoedprijzen in Zuid-West-Vlaanderen opvallend goed stand, met in bepaalde gemeenten zelfs sterke prijsstijgingen. Dit ondanks het feit dat ook in deze streek het verouderde, energieverslindende woonpatrimonium de gemiddelde verkoopprijzen hier en daar onder druk zet. Nieuwbouw- of recente reconversieprojecten zijn echter bijzonder geliefd en kunnen genieten van een toenemende vraag. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat op één jaar tijd de gemiddelde verkoopprijzen in Zuid-West-Vlaanderen opnieuw toegenomen zijn met 1,6 procent. Een huis kost nu gemiddeld 289.940 euro tegenover 285.261 euro in 2023. Anzegem prijkt al jaren op de lijst als meest exclusieve gemeente met een gemiddelde huizenprijs van 383.209 euro, gevolgd door Waregem en Deerlijk met respectievelijk 335.904 euro en 317.448 euro. De grootste prijsstijging voor huizen op jaarbasis was met ruim 10 procent, te noteren in Anzegem. De meest betaalbare huizen in 2024 zijn terug te vinden in Wervik met een gemiddelde verkoopprijs van 211.441 euro en Menen met 212.758 euro.

NIEUWBOUWAPPARTEMENTEN LIGGEN BIJZONDER GOED IN DE MARKT

Door het nijpende tekort aan kwalitatieve nieuwbouwappartementen steeg de gemiddelde appartementsprijs in Zuid-West-Vlaanderen het afgelopen jaar met bijna 10 procent. Deze spectaculaire stijging is het gevolg van een grote vraag, met een uitgesproken voorkeur voor moderne en energiezuinige appartementen. In Waregem leidde dit het voorbije jaar tot een stijging van 23,9 procent, waarbij de gemiddelde prijs van een appartement opliep van 231.682 euro in 2023 naar 287.034 euro in 2024. Ook in Kortrijk steeg het voorbije jaar de gemiddelde prijs van een appartement met 12,8 procent.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart