5 tips voor een succesvolle vastgoedinvestering

5 tips voor een succesvolle vastgoedinvestering

Een steeds groter wordende groep Belgen koestert de droom van een investering in vastgoed. Enerzijds kan dat zijn uit interesse voor een tweede verblijf, maar anderzijds kan het ook als een opbrengstpand zijn met de doelstelling om te verhuren. Zeker nu het staatsbongeld weer op de rekeningen staat en de algemene hypotheekrente is gedaald zit het aantal vastgoedinvesteringen opnieuw in de lift. Bovendien is de vraag op de huurmarkt bijzonder groot en zal deze de komende jaren nog verder stijgen.

“ Aarzel niet om beroep te doen op vastgoedspecialisten als u niet goed weet waar te beginnen. Hun advies, raad en daad kunnen u op termijn immers heel wat centen en kopzorgen besparen. ”

Heel wat positieve evoluties dus, die een vastgoedinvestering vandaag de dag bijzonder interessant maken. Wie echter van plan is om te beleggen in vastgoed mag niet over één nacht ijs gaan. Wij zetten u alvast op weg met 5 nuttige tips voor een succesvolle vastgoedinvestering.

TIP 1 – MAXIMALISEER UW VERHUURKANSEN EN ZOEK EEN GOEDE REGIO

Stap niet zomaar halsoverkop in het eerste beste investeringsproject. Neem de nodige tijd en probeer een goede inschatting te maken van de regio met betrekking tot de vraag en vooral het aanbod. In heel wat steden of gemeenten is er een tekort aan goede huurpanden, maar in sommige regio’s is of dreigt er ook een overaanbod. Investeer dus bij voorkeur in een streek waar uw verhuurkansen fundamenteel hoger liggen en vermijd regio’s met een potentieel overaanbod. Om hier zicht op te krijgen kan u de regio fysiek verkennen door rond te rijden en u te vergewissen van het aanbod. Ziet u opvallend veel bordjes te huur staan dan kan dit een signaal zijn dat de markt een stuk oververzadigd is. Naast de visuele verkenningstocht kan u ook op de immo-zoekertjes-websites heel wat nuttige randinformatie terugvinden die u een beter overzicht geeft van het totale aanbod huurpanden. Dit aantal moet u dan kritisch vergelijken met het aantal inwoners. Een regio met pakweg 30.000 inwoners en een 30-tal beschikbare huurpanden zal op papier alvast interessanter zijn dan een regio met 10.000 inwoners en 30 huurpanden. In deze analyse zal u al snel merken dat bepaalde randgemeenten, vooral rond centrumsteden, veelal een groter potentieel hebben dan de stad zelf.

© Project Bloei in Gent, te koop bij Landbergh www.landbergh.be

TIP 2 – ZOEK NAAR DE IDEALE WOONOMGEVING

Tip 2 sluit eigenlijk naadloos aan op Tip 1. Hebt u een goed zicht op het huidige huuraanbod in een bepaalde regio dan moet u vervolgens de voor- en nadelen van die locatie goed onder de loep nemen. Voldoende openbaar vervoer in de vorm van een bus- of tramhalte, maar ook de aanwezigheid van een treinstation is voor heel wat huurders een groot pluspunt. De directe nabijheid van scholen, kindercrèches en supermarkten is voor velen een noodzaak. Een groene aangename omgeving met een park of plein verhoogt de aantrekkelijkheid van de buurt. Ook een goed veiligheidsgevoel is belangrijk. Op zoek naar ontspanning zijn sportfaciliteiten, recreatie- en shoppingcentra een meerwaarde. Voor heel wat huurders speelt ook de parkeergelegenheid een grote rol. Kan er gratis en veilig geparkeerd worden in de straat of is er een mogelijkheid tot het huren van een bijkomende garage of parkeerplaats? Ook de mobiliteit speelt een cruciale rol waarbij huurders zich vlot en snel willen verplaatsen tussen de huurwoning, hun werk, school, vrienden en familie. Regio’s die dagelijks te maken hebben met veel verkeer, opstoppingen en files liggen minder goed in de markt.

TIP 3 – INVESTEER IN HET JUISTE VASTGOED

In welk soort vastgoed u best investeert is deels regio gebonden. In grote centrumsteden met heel wat hogescholen en misschien universiteiten kan het interessant zijn om te beleggen in een studentenkot. In andere regio’s is er misschien een tekort aan assistentiewoningen of hotelkamers. Deze specifieke vastgoedproducten zijn iets meer niche-gebonden maar kunnen afhankelijk van de streek zeker een opportuniteit vormen. Wie echter iets minder risico wil, kiest het best voor een traditioneel huurappartement. Met een stijgende bevolking en een maatschappelijke evolutie naar kleinere huishoudens stijgt de vraag naar klassieke huurappartementen jaar na jaar. Wilt u als investeerder het risico beperken koopt u bij voorkeur een energiezuinig nieuwbouwappartement. Uw totale aankoopprijs zal uiteraard een stuk hoger liggen, maar anderzijds bespaart u zichzelf onnodige stress met onverwachte en soms dure onderhoudskosten. Bovendien liggen nieuwbouwappartementen bijzonder goed in de huurmarkt. Huurders zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinig en kwalitatief appartement.

TIP 4 – GA NIET ZOMAAR MET DE EERSTE BESTE HUURDER IN ZEE

U zal al snel merken dat, wanneer u een energiezuinig nieuwbouwpand op de huurmarkt zet, zich heel wat geïnteresseerde kandidaat-huurders aanmelden. Om deze flow van kandidaat-huurders goed in te schatten doet u best beroep op de ervaring en expertise van een immokantoor. Een professioneel immokantoor kan uw huurpand op de juiste manier promoten en daarnaast kunnen zij u heel wat tijd en energie besparen met een uitgebreide screening van potentiële kandidaten. Uw huurder zal immers uw pand meerdere jaren bewonen waarbij u er uiteraard op rekent dat hij of zij de maandelijkse huur correct zal betalen en uw pand ook als een goede ‘huisvader’ zal beheren. Een immokantoor kan u door hun jarenlange ervaring meehelpen een betrouwbare inschatting te maken van deze profielen zodat u uiteindelijk een goede keuze van huurder kan maken. De makelaar kan ook instaan voor de administratieve opmaak en afhandeling van de officiële huurovereenkomst en plaatsbeschrijving.

© Project Bloei in Gent, te koop bij Immo Da Vinci www.immodavinci.be

TIP 5 – DOE UW REKENWERK EN VOORKOM FINANCIËLE VERRASSINGEN

Wie van plan is om te investeren in vastgoed mag zichzelf niet blindelings rijk rekenen. Daarom is het belangrijk om alle risico’s en kosten zo goed mogelijk in te schatten. Hiervoor is een voorafgaand gesprek met een kredietmakelaar en bankkier zeker geen overbodige luxe. In de meeste gevallen zal u een deel van de financiering met eigen middelen bekostigen en een resterend deel moeten lenen bij de bank. Boven op de aankoopprijs zal u rekening moeten houden met bijkomende kosten zoals afhankelijk van de situatie: BTW, registratiekosten, notariskosten en eventuele supplementaire aansluitkosten. Jaarlijks zal u als eigenaar ook onroerende voorheffing moeten betalen op uw pand. Ook het vervangen van defecte toestellen zoals een ingebouwde oven of koelkast, maar ook bijvoorbeeld een kapotte gasketel komen als eigenaar te uwen laste. Het courante of jaarlijkse onderhoud zelf, bijvoorbeeld aan de gasketel of ventilatie, vallen wel onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Ook een immokantoor zal voor zijn service en diensten een kost aanrekenen. Probeer dus ook financieel alles zo goed mogelijk in kaart te brengen zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Aarzel niet om beroep te doen op vastgoedspecialisten als u niet goed weet waar te beginnen. Hun advies, raad en daad kunnen u op termijn immers heel wat centen en kopzorgen besparen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart