Vastgoedanalyse van een verborgen juweel de Vlaamse Ardennen
In de betoverende maand november, waar de bladeren in warme tinten van goud en karmijn gehuld zijn, schittert de regio van de Vlaamse Ardennen als een verborgen juweel. Hier, te midden van oneindige landschappen en ontelbare heuvelruggen, ontspringt een verhaal van rust en ontspanning. Het is de plek waar de natuur fluistert, panorama’s spreken en menig hart verloren is gegaan aan haar onmiskenbare charme.
In een tijd waarin herwonnen vrijheid en een groeiend gevoel van duurzaamheid centraal staan richten steeds meer mensen hun blik naar het platteland. In deze tijdsgeest vormen de Vlaamse Ardennen een oase van groen te midden van de drukke stedelijke agglomeraties van Kortrijk, Gent en Brussel. Het is dan ook niet toevallig dat de Vlaamse Ardennen voor velen met stip bovenaan de lijst staat als de gedroomde woonlocatie. Deze toegenomen populariteit weerspiegelt zich in gestegen woningprijzen. Desondanks blijven heel wat gemeenten en steden in de regio verrassend betaalbaar. U krijgt er immers in verhouding met de Gentse en Brusselse regio, heel wat meer vierkante meters woonplezier. En aanvullend op dit groter wooncomfort kan u meestal ook nog eens genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op een onschatbaar natuurlandschap.
EEN REGIO IN HARMONIE MET MENSEN EN DE OMGEVING
Met ruim 246.000 inwoners en een totale oppervlakte van 711 vierkante kilometer is de Vlaamse Ardennen één van de dunst bevolkte regio’s in Vlaanderen. Van bovenaf bekeken is Vlaanderen met zijn bijna 500 inwoners per vierkante kilometer dicht bevolkt met een aansluitend netwerk van steden en dorpen die veelal naadloos in elkaar zijn geweven. De Vlaamse Ardennen vormt hierin een verademing, als een languitgestrekte groene long omringd door drukke Vlaamse centrumsteden. Nochtans zijn er ook in deze regio met Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse enkele steden aanwezig. Toch meet de stad zich hier een ander imago aan dan in de rest van Vlaanderen. Steden zijn in de Vlaamse Ardennen vooral grote gezellige dorpen in harmonie met mensen en de omgeving. En over gezellige dorpen gesproken… wist u dat Horebeke met zijn 11 vierkante kilometer en 2.000 inwoners behoort tot één van de kleinste gemeenten van Vlaanderen? Alle gemeenten en steden in de Vlaamse Ardennen, met uitzondering van Maarkedal, gingen er het voorbije jaar qua bevolkingsaantallen op vooruit. Vooral Oudenaarde, Lierde en Ronse mochten heel wat nieuwe inwoners verwelkomen. Qua totaal aantal inwoners nemen de 4 steden Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse de hoofdrol op. Opvallend in deze regio is vooral het aantal kleinere gemeenten met een inwonertal van minder dan 20.000. Maar liefst 12 van de 16 gemeenten blijven onder deze grens, waarbij 6 gemeenten zelfs minder dan 10.000 inwoners tellen. Een analyse van de bevolkingscijfers leert ons dat De Vlaamse Ardennen een geliefkoosde woonregio is die jaar na jaar aan belangstelling wint. Ondanks de gestegen populariteit blijft de regio echter zijn uitgesproken gemoedelijke karakter behouden met niet alleen prachtige natuurlandschappen, maar ook een unieke mix van dorpen en steden op mensenmaat.
NIEUWBOUW DOET HET GOED, ENERGIEVERSLINDENDE PANDEN HEBBEN HET MOEILIJKER
Het voorbije jaar is de gemiddelde woningprijs in de Vlaamse Ardennen geklommen van 325.381 euro naar 326.631 euro, wat overeenkomt met een beperkte stijging van 0,4 procent. Over een periode van 4 jaar bedraagt de gemiddelde stijging iets meer dan 15 procent. Net zoals in de rest van Vlaanderen staan dus ook de vastgoedprijzen in de Vlaamse Ardennen wat onder druk. Nieuwbouwpanden blijven waardevast, maar vooral de oude energieverslindende panden krijgen het moeilijker. Toch is enige nuance aangewezen want er zijn afhankelijk van de gemeente immers grote prijsverschillen. Zo zijn in Kluisbergen en Geraardsbergen het voorbije jaar de gemiddelde vastgoedprijzen gestegen met respectievelijk 17,5 procent en 13,6 procent. Negatieve uitschieter was de gemeente Maarkedal waar het voorbije jaar de gemiddelde woningprijs met iets meer dan 25 procent is gedaald. Een cijfer dat voor Maarkedal zeker wat meer fijnmazigheid nodig heeft. Aangezien de gemeente een kleinere vastgoedmarkt heeft kunnen enkele grotere occasionele vastgoedtransacties uit 2022 het verschil al vrij snel verklaren. Ook voor de andere kleinere gemeenten kunnen eventuele uitzonderlijke verkopen voortvloeiend uit enkele exclusieve nieuwbouwprojecten, de cijfers op een jaar tijd in een bepaalde richting beïnvloeden.
EEN GEMIDDELDE WONINGPRIJS DIE BIJNA 200.000 EURO KAN VERSCHILLEN AFHANKELIJK VAN DE GEMEENTE
Oosterzele, niet toevallig dichtst bij Gent gelegen, is de meest exclusieve gemeente met een gemiddelde woningprijs van 410.835 euro. Oosterzele heeft dus dit jaar de symbolische kaap van vierhonderdduizend euro genomen. Met een gemiddelde woningprijs van 398.135 euro flirt trouwens ook Gavere met deze grens, gevolgd door Wortegem-Petegem met 386.320 euro. In Kluisbergen zijn procentueel de woningprijzen het sterkst gestegen van 278.537 euro in 2022 naar 327.203 euro in 2023. Ronse blijft met een gemiddelde woningprijs van 216.221 euro de meest betaalbare locatie, gevolgd door Geraardsbergen en Maarkedal. Algemeen kunnen we stellen dat de gemeenten ten Noorden van de Vlaamse Ardennen, grenzend aan de regio Gent, qua vastgoedprijzen grotendeels evolueren volgens de Vlaamse gemiddelden. Als we echter het overgrote deel van de andere gemeenten onder de loep nemen zien we vastgoedprijzen die een stuk lager liggen. De Vlaamse Ardennen blijft dus qua vastgoed een betaalbare regio waar u in verhouding kan genieten van meer vierkante meters woonplezier en dit in een streek met een uitgesproken groen karakter.