Vraag naar luxeappartementen blijft toenemen

Vraag naar luxeappartementen blijft toenemen

In navolging van de minder actieve vastgoedmarkt in 2023, kende vorig jaar ook de verkoop van luxepanden een terugval. Zo werden er, vergeleken met het absolute topjaar 2022 ongeveer 14 procent minder panden verkocht met een verkoopprijs boven een miljoen euro. Op zichzelf liggen deze cijfers in de lijn der verwachting na de verschillende verkooprecords van de voorbije jaren.

© Penthouse Dock 5 – Oosteroever Oostende – Versluys Groep

Los van de algemene tendens kon de markt van de luxeappartementen met meer dan 400 transacties wel opnieuw een record optekenen. De vastgoedmarkt in luxehuizen en villa’s draaide dus vorig jaar op een iets lager pitje, maar in het segment van de luxeappartementen was het alle hens aan dek. Ook voor de komende jaren voorspellen heel wat vastgoedexperts een verdere groei in de vraag naar exclusieve appartementen en penthouses.

“ Ook bij de vermogende Belgen spelen de gevolgen van de toenemende vergrijzing meer en meer een rol in het koopgedrag waarbij een exclusief appartement of penthouse de voorkeur geniet tegenover een villa ”

SINDS BEGIN DIT JAAR ZIT DE ALGEMENE VERKOOP VAN LUXEPANDEN OPNIEUW IN DE LIFT

De redenen dat vorig jaar ook de luxe vastgoedmarkt in navolging van de reguliere woningmarkt iets minder presteerde, zijn grotendeels gelijklopend. Een energiecrisis, een sterk gestegen rente, oplopende inflatie en geopolitieke spanningen vormden een perfecte cocktail die zich vertaalde in een afwachtende houding en een dalend vertrouwen. Hierdoor gingen heel wat kandidaat-kopers ook voor luxevastgoed, vrij bruusk op de rem staan. Ondertussen is dankzij een dalende rente en een inflatie die grotendeels terug onder controle is, het vertrouwen teruggekeerd waardoor de verkoop van miljoenenpanden sinds begin dit jaar terug in de lift zit. Niettegenstaande het aantal transacties voor luxepanden vorig jaar lager was, is de mediaanprijs wel gestegen naar 1.295.000 euro voor een villa en 1.367.500 euro voor een luxeappartement, wat overeenkomt met een stijging van 15 en 20 procent.

WAAROM VERKIEZEN MEER EN MEER VERMOGENDE BELGEN EEN LUXEAPPARTEMENT BOVEN EEN VILLA?

Woningen met een verkoopprijs boven een miljoen euro worden gekocht door een kapitaalkrachtig publiek in hoofdzaak bestaande uit ondernemers en vrije beroepen. Dat luxeappartementen het in deze context beter doen dan exclusieve villa’s hoeft niet te verwonderen. Ook bij de vermogende Belgen spelen de gevolgen van de toenemende vergrijzing meer en meer een rol in het koopgedrag waarbij een exclusief appartement de voorkeur geniet tegenover een villa. Een grote luxueuze woning met een omvangrijke tuin staat uiteraard synoniem voor pure luxe en comfort, maar anderzijds is het ook gebonden aan een pak meer onderhoud en kosten. Bovendien, van zodra de kinderen het huis uit zijn, voelt zo’n villa al snel te groot met heel wat kamers die weinig of niet meer gebruikt worden.

EEN EXCLUSIEF APPARTEMENT MOET EEN HOOGSTAAND WOONCOMFORT UITSTRALEN

Navraag bij verschillende prestigieuze immokantoren en projectontwikkelaars leert ons dat een kandidaat-koper die kiest voor een exclusief appartement de lat zeer hoog legt. Een luxe appartement moet dus een klassevol en hoogstaand wooncomfort uitstralen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het appartement op zich, maar ook de architectuur van de residentie, de ligging, veiligheid, afwerking van de algemene delen en de aanwezigheid van voldoende ondergrondse garages. Van zodra deze externe factoren de kandidaat-koper kunnen charmeren zal deze met zijn interieurarchitect de inrichtings- en afwerkingsmogelijkheden van het appartement bekijken.

EEN LUXEAPPARTEMENT KOPEN OP PLAN OF TOCH KIEZEN VOOR EEN INSTAPKLARE UNIT?

Wie koopt op plan kan in de meeste gevallen nog een groot deel van de inrichting sturen met een persoonlijke indeling van de ruimtes waar dit technisch nog mogelijk is. Daarnaast kan ook het interieur afgewerkt worden op maat conform de wensen en eisen van de koper. Bij dergelijke voorstudie zal altijd rekening gehouden worden met een logische en ruimtelijke woonindeling met garantie op een maximale lichtinval. Bij voorkeur wordt elke slaapkamer voorzien van een persoonlijke dressingruimte en een eigen privé badkamer. Een grote Master Bedroom met een spectaculair uitzicht en een aansluitende luxe badkamer zijn een absolute must. Ook de aanwezigheid van een beeldbepalende gashaard zal heel wat kandidaat-kopers kunnen bekoren. Voor wie onmiddellijk wilt genieten en het tijdrovende parcours van inrichting en afwerking niet wenst te doorlopen is een instapklaar luxeappartement of penthouse de oplossing. In dit geval moet er wel onmiddellijk een klik zijn met het pand en dit zowel qua exterieur als interieur. Een eigenaar die op zoek is naar een luxeappartement zal, los van de keuze voor een aankoop op plan of een instapklaar appartement, op geen enkel ogenblik een toegeving doen op kwaliteit. Het gebruik van hoogwaardige, degelijke en duurzame materialen vormen dan ook steeds de rode draad die uiteindelijk doorslaggevend zullen zijn.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart