Een leidraad voor huurders en verhuurders hoe bepaalt u een correcte huurprijs?
De huurmarkt draait op volle toeren met langs de ene zijde steeds meer mensen die op zoek zijn naar een huurwoning en langs de andere zijde een groeiende groep mensen die investeert in één of meerdere panden om te verhuren. Ook op de immosites krijgt de huurrubriek maand na maand meer trafiek te verwerken. De huurmarkt zit dus duidelijk in de lift, een evolutie die naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren nog verder zal doorzetten. Een cruciaal gegeven in heel dit huurverhaal is de huurprijs. Maar wat is nu een correcte huurprijs? Een vraag waar zowel kandidaat-huurders als potentiële investeerders soms mee worstelen.
“ Een gunstige of minder gunstige EPC-score zal steeds een belangrijkere indicator worden die de huurprijs voor een groot deel positief of negatief zal beïnvloeden ”
1. OVER WAT VOOR WONING GAAT HET… EN WAT IS AL DAN NIET INBEGREPEN IN DE HUURPRIJS?
Doorgaans is de huurprijs van een huis duurder dan deze van een appartement. Een huis omvat immers meestal meer vierkante meters woonoppervlakte met bijkomend een tuin, een oprit voor de wagen en eventueel een garage. Voor een vastgoedinvesteerder is de aankoop en het onderhoud van een huis over het algemeen ook duurder dan dit van een appartement, wat logischerwijs de huurprijs mee zal bepalen. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen met kleinere huizen of eenvoudige rijwoningen met een beperkte oppervlakte en comfort. Dergelijke huizen worden in de meeste gevallen aan een budgetvriendelijkere huurprijs aangeboden. Ook de doorsnee huurprijs van een appartement kan in sommige gevallen hoger zijn bij prestigieuze penthouses of grote 3 slaapkamer appartementen. Samengevat zal de huurprijs dus voor een groot deel bepaald worden door het totaal aantal vierkante meters woonoppervlakte. Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende zaken die een rol kunnen spelen zoals de aanwezigheid van een groot terras, een zuidgerichte oriëntatie en de beschikbaarheid van een parking of garage. Sommige panden worden ook volledig gemeubeld aangeboden met een iets hogere huurprijs.
2. DE GRAAD VAN AFWERKING EN COMFORT
Naast de vierkante meters zal vanzelfsprekend ook de leeftijd en de afwerkingsgraad mee de huurprijs bepalen. Een modern en recent gerenoveerd pand of een nieuwbouwwoning zal immers meer kandidaat-huurders kunnen bekoren. Extra comfort of luxe dus waarvoor een meerderheid van de kandidaten bereid zal zijn een hogere huurprijs te betalen. Als investeerder moet u echter waakzaam blijven dat u hierin niet overdrijft want al die extra luxe kost geld en sommige van die kosten kan u niet altijd vertalen naar een hogere huurprijs. Huurders zullen een kwalitatieve keuken of stijlvolle badkamer zeker weten te waarderen, maar of ze ook maandelijks extra huur willen betalen voor een gashaard, bubbelbad, gigantische regendouche of een jacuzzi in de tuin is een heel ander paar mouwen. Probeer dus als eigenaar en investeerder duidelijk een lijn te trekken in het afwerkingsverhaal. Kies voor goede en kwalitatief degelijke materialen, maar laat wel alle overbodige luxe links liggen.
3. ENERGIEZUINIGE PANDEN HEBBEN DUIDELIJK DE VOORKEUR OP ENERGIEVERSLINDENDE
Sinds de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame en groene energie hebben meer en meer kandidaat-huurders en investeerders een uitgesproken voorkeur voor een energiezuinig huis of appartement. Enerzijds vanuit een milieuaspect, maar vooral vanuit de portemonnee met het vooruitzicht op een lagere energiefactuur. Op de meeste immosites staat daarom naast het pand ook de EPC-score duidelijk weergegeven. De EPC-score of het energieprestatiecoëfficiënt is een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig het pand is. Een gunstige EPC-score zoals A+, A en B wijst op een hogere energie-efficiëntie, wat betekent dat het pand minder energie verbruikt. Een EPC-score D, E of F wijst op een slechte energie-efficiëntie. Met dit voor ogen hoeft het niet te verwonderen dat de EPC-score in de toekomst een steeds belangrijkere indicator zal zijn die de huurprijs positief of negatief zal beïnvloeden.
4. IN DE VASTGOEDMARKT BLIJFT DE LOCATIE EEN CRUCIALE FACTOR
Het hoeft weinig tot geen betoog dat de prijs zowel voor de aankoop als de verhuur grotendeels afhangt van de locatie. Huizen of appartementen in hippe stadsbuurten of mondaine wijken in een exclusieve gemeente zullen samengaan met een duurder prijskaartje. De aanwezigheid van een park, goede scholen, winkels of uitzicht op de natuur, water, een golfterrein of de zee zijn hierbij een extra katalysator die de huurprijs verder de hoogte zullen injagen. De kunst bestaat erin om, zowel als vastgoedinvesteerder en als kandidaat-huurder, een stukje te anticiperen op wat eventueel komen gaat. Zo kan de stad of gemeente misschien onlangs een beslissing genomen hebben om een buurt volledig te vernieuwen met meer groen, verkeersvrije straten en aangename pleinen. Initieel zullen de huurprijzen misschien nu nog laag liggen, maar na de werken is de kans groot dat de gemiddelde huurprijzen snel opwaarts zullen evolueren. Wie dus op voorhand grondig zijn huiswerk maakt kan mogelijks een goede zaak doen, ongeacht of u een vastgoedinvesteerder of een kandidaat-huurder bent. Tot slot kijkt u ook best eens op de verschillende immosites naar gelijkaardige panden in de buurt, op die manier hebt u al een vrij goede leidraad van de gangbare huurprijzen in de regio.