Meer dan 200.000 Belgen bezitten een eigendom in het buitenland.

Meer dan 200.000 Belgen bezitten een eigendom in het buitenland.

© Vamoz Marbella Vista Lago: 18 design
villa’s met uitzonderlijk zeezicht in
Nueva Andalucia

Buitenlands vastgoed blijft hot.

Toegegeven het eerste deel van de zomer was qua weersomstandigheden voor de Belgische kust geen hoogvlieger. Veel Belgen vonden hun weg wel naar zee, maar het minder gunstige weer gooide toch hier en daar wat roet in het eten. Gelukkig is dit eerder een uitzondering en konden we de voorbije jaren aan onze Kust wel genieten van mooi zomerweer. Wie echter op zoek is naar een betere garantie op hogere temperaturen zal in veel gevallen iets meer aangetrokken worden door een eigendom in één van de zuiderse landen.

Het hoeft niet te verwonderen dat voor het Middellandse zeegebied de mooie zomers maar ook de aangename temperaturen gedurende de rest van het jaar de belangrijkste drijfveren vormen. Daarnaast spelen ook factoren zoals het goedkopere levensonderhoud en de rustigere levensstijl een rol. De afstand, de bereikbaarheid en de afwezigheid van vrienden en familie bevinden zich langs de keerzijde van de medaille. Ook de eigenlijke zoektocht naar het ideale pand en de juridische en administratieve afhandeling zijn bij de aankoop van een buitenlandse woning meestal complexer. Om deze redenen is het dan ook belangrijk om steeds beroep te doen op een lokale Vlaamse makelaar ter plaatse, iemand die vertrouwd is met de regio en u kan adviseren en bijstaan tijdens de zoektocht naar uw ideale droompand.

MEER DAN 200.000 BELGEN HEBBEN EEN EIGENDOM IN HET BUITENLAND

Momenteel zijn ruim 200.000 Belgen trotse eigenaar van een buitenlands pand. Als we de transacties van vorig jaar onder de loep nemen zien we dat de gemiddelde aankoopprijs ongeveer 290.000 euro bedroeg. Een prijs die sterk kan variëren afhankelijk van het land, de regio en het soort woning of appartement dat gekocht wordt. Net geen 40 procent van alle aankopen gebeurt in Spanje, Frankrijk staat met ongeveer 25 procent op plaats twee. De laatste jaren is bij de Belgen de populariteit van Spanje enkel nog toegenomen. Doorgaans is Spaans vastgoed goedkoper dan Frans vastgoed en statistisch gezien geniet Spanje ook meer uren zon dan Frankrijk. Als we enkel op Spanje inzoomen staat bovenaan de Costa Blanca met 40 procent van alle verkopen, de Costa del Sol volgt met ongeveer 20 procent. In totaal hebben nu iets meer dan 205.000 Belgen een buitenlandse eigendom waarvan 28 procent in Frankrijk en 25 procent in Spanje. Italië, Nederland en Portugal vervolledigen de top vijf met respectievelijk 14, 10 en 4 procent.

LET OP VOOR MOGELIJKE VALKUILEN TIJDENS DE AANKOOP VAN EEN HUIS OF APPARTEMENT IN HET BUITENLAND

Ook in het buitenland is de zomer de ideale periode om op huizenjacht te gaan. U kan het huis of appartement immers in volle glorie bewonderen en zo een correcte indruk opdoen van alle voor- en nadelen. Ondergedompeld in de perfecte ‘vakantievibe’ kan u zich laten overweldigen door alle pracht en praal van het pand, anderzijds moet u wel waakzaam blijven voor potentiële valkuilen. U wil immers kost wat kost vermijden dat uw buitenlandse droom op termijn een nachtmerrie wordt. Of u nu uiteindelijk een moderne nieuwbouw of de charme van een ouder pand kiest, weet dat de rol van een notaris in het buitenland vaak enkel en alleen beperkt is tot het verlijden van de akte. Een buitenlandse notaris zal dus, in tegenstelling tot een Belgische notaris, geen voorafgaand onderzoek doen naar de geschiedenis van het pand, de aanwezigheid van de nodige vergunningen en lopende leningen of erfdienstbaarheden. Daarom is het in heel wat landen de vaste gewoonte dat de koper zich tijdens het koopproces laat bijstaan door een advocaat die op zijn beurt wel deze noodzakelijke controles kan uitvoeren.

U WILT UW BUITENLANDSE EIGENDOM OOK VERHUREN

Als u de intentie hebt om uw buitenlands huis of appartement te verhuren moet u steeds nagaan of dat wel mag. In bepaalde regio’s kunnen er bijkomende voorwaarden opgelegd worden en in sommigen gevallen is er zelfs een volledig huurverbod. De manier waarop u de woning zal gebruiken zal ook een invloed hebben op uw belastingen in het land. Ook de fiscus in België zal u binnen vier maanden na de aankoop van het pand op de hoogte moeten brengen via een aangifte. Na uw verplichte aangifte zal de Belgische fiscus een kadastraal inkomen toekennen aan uw woning in het buitenland. Afhankelijk van uw situatie en de omstandigheden is de kans groot dat u niet extra belast wordt als er een dubbelbelastingverdrag van toepassing is.

BESPAAR UZELF ONNODIGE KOPZORGEN EN WERK ALTIJD SAMEN MET EEN VLAAMSE MAKELAAR TER PLAATSE

In dit Home & Trends magazine vindt u enkele gerenommeerde Vlaamse immomakelaars die al vele jaren actief zijn in Spanje en Frankrijk. Een lokale Vlaamse makelaar kan u adviseren en begeleiden in uw eigen taal wat geen overbodige luxe is omdat ook de officiële documenten opgesteld zijn in de taal van het land waar u koopt. Vlaamse makelaars kunnen u bijstaan met raad en daad en u doorheen het kluwen van de lokale wetgeving en gewoontes loodsen. Hierdoor vermijdt u als koper onaangename verrassingen. Ga altijd in zee met een ervaren makelaar die al vele jaren actief is in de streek en een uitgebreide referentielijst kan voorleggen. Een makelaar die dus niet alleen intermediair is tussen u en de verkoper maar ook een vertrouwenspersoon kan zijn gedurende het volledige aankoopparcours. U zal al snel ontdekken dat zijn expertise en kennis van de lokale vastgoedmarkt een enorme meerwaarde zullen zijn.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart