Het blijft een slimme zet om te investeren in vastgoed
Het lijdt geen twijfel dat 2023 de geschiedenisboeken zal ingaan als een scharnierjaar. Op allerhande vlakken is de wereld in snelvaart aan het veranderen. Oplopende spanningen tussen de grootmachten zorgen voor een groeiende onzekerheid. Met de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatie zijn het bovendien zaken die zich niet langer afspelen ver van ons bed. Los van alles, zorgen deze veranderingen ook voor nieuwe perspectieven en heel wat opportuniteiten.
Wie op zoek is naar een veilige haven in deze onzekere tijden komt automatisch uit bij de residentiële vastgoedmarkt. Een gestegen bevolking door immigratie, een toegenomen aantal gezinnen door gezinsuitdunning en een enorme vraag naar energie – zuinige panden zijn positieve factoren die een residentiële vastgoedinvestering alle wind in de zeilen geven. Anderzijds zitten er ook enkele addertjes onder het gras met een oplopende hypotheekrente en de gevaren van energieverslindende panden.
IMMIGRATIE ZORGT VOOR EEN BEVOLKINGSTOENAME WAARDOOR ER MEER WONINGEN NODIG ZIJN
De residentiële vastgoedmarkt in België profiteert van de gestegen bevolking door immigratie. Deze toegenomen immigratie draagt in belangrijke mate bij tot een bij – komende vraag naar woningen, wat op zijn beurt de prijzen van residentieel vastgoed de hoogte zal injagen. Heel wat experts ver – wachten dat deze immigratie de komende jaren nog exponentieel zal toenemen. Door conflicten en een groeiende onstabiliteit in Europa zijn immers veel mensen op zoek naar een veilige plek om te wonen. In de publieke opinie heeft immigratie soms een negatieve bijklank mede door de gevolgen van de asielcrisis. Wat echter sterk onder – belicht blijft is dat ook heel wat hoogopgeleide immigranten naar België komen. In Vlaanderen heerst, mede door de vergrijzing, een krapte op de arbeidsmarkt waar – door veel bedrijven geen mensen vinden en de openstaande vacatures in sommige sectoren niet ingevuld geraken. Immigratie kan in deze context een belangrijke sleutel zijn. Het is geen toeval dat de oorlog heel wat jonge ingenieurs uit Oekraïne en Rus – land naar België heeft laten immigreren. Hoogopgeleide profielen die hier met open armen worden ontvangen. De verwachting is dat tevens vanuit Turkije de komen – de jaren heel wat hoogopgeleide jongeren hun weg zullen vinden naar Europa. Vast – goedbeleggers die investeren in woningen en appartementen om te verhuren spelen in op deze belangrijke maatschappelijke wijzigingen.
TOENEMEND AANTAL GEZINNEN DOOR GEZINSUITDUNNING ZORGT VOOR MEER VRAAG NAAR COMPACTE WONINGEN
Een andere factor die de groei van de residentiële vastgoedmarkt zal versnellen, is het toenemend aantal gezinnen als gevolg van gezinsuitdunning. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alleen of in kleinere huishoudens te wonen. Deze evolutie creëert een extra vraag naar woningen die geschikt zijn voor kleinere gezinnen. Studio’s, kleinere appartementen en compac te woningen worden steeds populairder bij deze doelgroep. Investeerders die zich richten op deze niche zullen kunnen ge – nieten van een stijgende vraag die in de toekomst enkel nog zal vergroten.
IEMAND DIE INVESTEERT IN EEN ENERGIEZUINIG PAND KIEST VOOR ZEKERHEID
In deze tijd van gestegen energieprijzen, een toenemend milieubewustzijn en strengere normen, is de vraag naar energiezuinige panden spectaculair gestegen. In de zoektocht naar het ideale huurpand kiezen heel wat mensen bewust voor een duurzaam huis of appartement met een lage energiekost. Investeerders die energiezuinige panden aankopen uitgerust met een warmtepomp, zonnepanelen en een goede isolatie hebben duidelijk een streepje voor op de huurmarkt. Ondanks de duurdere aankoopprijs en de daaruit volgend hogere huurprijs zijn dergelijke panden bijzonder geliefd waardoor ze de investeerder over verloop van tijd een garantie geven op een beter rendement. Voor energieverslindende panden is voorzichtigheid aangewezen. De vastgoedprijzen van deze energieverspillende panden staan sterk onder druk waardoor er steeds meer en meer koopjes te doen zijn. Deze goedkopere aankoop – prijs moet echter in het juiste perspectief gezet worden omdat in veel gevallen de investeerder naast zijn initiële aankoopsom ook bijkomend nog een aanzienlijk bedrag zal moeten voorzien om de verplichte renovaties uit te voeren. Dergelijke renovatiekosten zijn niet altijd duidelijk afgelijnd en kunnen dus het rendement op de investering gevoelig beïnvloeden.
DE DUURDERE HYPOTHEEKRENTE IS EEN TWEESNIJDEND ZWAARD
De gestegen hypotheekrente tot gemiddeld 3,5 à 4 procent is voor heel wat vastgoedinvesteerders een doorn in het oog. Geld lenen is immers een stuk duurder geworden waardoor de investeerder in de meeste gevallen genoodzaakt is om meer eigen middelen te voorzien om zo zijn vooropgesteld rendement te behalen. De gestegen rente is echter een tweesnijdend zwaard want het zorgt er ook voor dat veel mensen het een stuk moeilijker hebben om een eigen woning te kopen. Door de hogere rente zijn heel wat Belgen een stuk terughoudender geworden om een eigen pand te kopen waardoor ze langer actief blijven op de huurmarkt. Daarnaast zijn er ook steeds meer jongeren die bewust kiezen om te huren zodat ze hun flexibiliteit qua leven, wonen en werken kunnen blijven behouden. Als er meer mensen aanwezig zijn op de huurmarkt zal dat automatisch resulteren in stijgende huurprijzen. Voor wie in residentieel vastgoed investeert om te verhuren is dat uiteraard een positieve evolutie.