5 gouden tips voor de beginnende vastgoedbelegger
In de zoektocht naar een waardevaste en veilige investering overwegen meer en meer mensen een belegging in residentieel vastgoed.
Als het over beleggen in vastgoed gaat is er een overvloed aan informatie beschikbaar. Maar in plaats van al die informatie zomaar op u af te vuren, is het belangrijker om u op de potentiële valkuilen te wijzen die u als beginnende vastgoedbelegger absoluut moet vermijden. Op die manier kan u veelgemaakte fouten ontwijken zodat uw vastgoedavontuur meer kans op slagen heeft.
1. ALLES BEGINT MET EEN GOEDE LOCATIE
Voorafgaand uw vastgoedinvestering is het van cruciaal belang dat u een grondige analyse doet van de lokale vastgoedmarkt. Ga concreet op stap in de buurt of regio waar u van plan bent te investeren. Praat met mensen, spring binnen in winkels en ga na of de buurt over voldoende scholen en sportinfrastructuur beschikt. Vergewis u van de mobiliteit en de aanwezigheid van buslijnen, trams of eventueel een treinstation. Kom dus alles te weten over de lokale voorzieningen, de mogelijke leegstand en vooral het toekomstige groeipotentieel van een buurt. Verken niet alleen de buurt maar focus ook in detail op de straat waarin het pand zich bevindt. Een goede locatie is een basisfundament in elke succesvolle vastgoedinvestering. Kruip in de huid van uw toekomstige huurder en stel uzelf de vraag: “Wil ik hier wonen en wat maakt deze buurt of straat zo aantrekkelijk?”
2. INVESTEER IN EEN PAND DAT PERFECT AANSLUIT OP DE VRAAG VANUIT DE HUURDERSMARKT
Eén van de meest gemaakte investeringsfouten komt voort uit het feit dat een pand aangekocht wordt dat niet of onvoldoende aansluit op de vraag van de lokale huurdersmarkt. Maak dus voorafgaand een uitgebreide inschatting van de potentiële huurmarkt in een bepaalde regio. Ga ten eerste na of de regio effectief beschikt over een voldoende groot huurderspotentieel en ten tweede zoek uit welke soort huurders actief zijn in de buurt waar u wenst te investeren. Als beginnende vastgoedinvesteerder concentreert u zich bij voorkeur het best op de mainstream-huurdersmarkt die bestaat uit zowel jonge gezinnen, singles en ouderen. Dergelijke huurdersprofielen zijn voor het overgrote deel op zoek naar een klassiek appartement met twee slaapkamers. Afhankelijk van het budget en de woonverwachtingen komen ook studio’s in aanmerking. Ouderen hebben soms ook een voorkeur voor een gelijkvloers appartement wat hun mobiliteit ten goede komt. Jonge gezinnen met kinderen gaan meer gecharmeerd worden door een huis met tuin. Let wel op met huizen want het investeringsbedrag is vrij groot waardoor uw huurprijs ook een pak hoger zal liggen. Een te hoge huurprijs zal jonge gezinnen afschrikken. Investeer bij voorkeur in een nieuwbouw of een recent gerenoveerd pand. Nieuwbouwpanden kunnen genieten van een tienjarige aansprakelijkheid waarbij de aannemer verantwoordelijk blijft voor elk ernstig gebrek dat de stabiliteit of de stevigheid van de woning aantast. Op die manier wordt u als investeerder de eerste jaren niet geconfronteerd met dure of onverwachte kosten.
“ Doe beroep op de expertise van een kredietmakelaar, iemand die uw doelstellingen kan omzetten in een goed onderbouwd financieel plan en dit vervolgens kan matchen met een passende financieringsoplossing”
3. ZORG DAT UW INVESTERING GOED FINANCIEEL IS ONDERBOUWD
Het beste advies voor elke beginnende vastgoedbelegger met betrekking tot het financieren van zijn of haar vastgoedverhaal… doe beroep op de expertise van een financiële planner of kredietmakelaar. Dergelijke adviseurs beschikken over heel wat praktische ervaring, kennis en inzichten zodat ze uw persoonlijke doelstellingen kunnen omzetten in een goed onderbouwd financieel plan en dit vervolgens kunnen matchen met een passende financieringsoplossing. Als u gebruik maakt van de diensten van een kredietmakelaar kan u zich heel wat kopzorgen besparen. Bovendien zorgt een kredietmakelaar voor een uitgewerkte lange termijnvisie die u in veel gevallen vele duizenden euro’s kan uitsparen.
4. EEN SUCCESVOLLE VASTGOEDINVESTEERDER LAAT ZICH NIET LEIDEN DOOR EMOTIE
Bij de aankoop van een woning voor privégebruik is een groot deel van uw aankoopbeslissing gebaseerd op emoties. Dit is begrijpelijk omdat u zich in een privéwoning thuis wil voelen met een inrichting en setting die zoveel mogelijk aansluit op uw persoonlijke wooneisen. Sommigen mensen nemen echter deze emotionele mindset over wanneer ze ook investeren in vastgoed voor verhuring. In deze context is het belangrijk om te weten dat emoties en geld meestal niet goed samengaan. Als u zich laat leiden door emoties bij uw vastgoedinvestering is de kans groot dat u te veel zal betalen voor een pand met een te exclusieve afwerking. Dergelijke emoties kunnen uw beleggingsdoelen mogelijks ondergraven waardoor u uw vooropgesteld rendement moeilijker zal behalen. Probeer daarom zo analytisch en praktisch mogelijk te handelen. Koop dus geen huis of appartement voor verhuur omdat u een keuken met marmeren blad zelf mooi vindt of omdat de badkamer beschikt over een gigantische regendouche. Dergelijke zaken zullen immers altijd wegen op uw financiële opbrengsten omdat ze uiteindelijk weinig of geen impact zullen hebben op de maandelijkse huurprijs. Uiteraard kan u bij een bepaald beleggingspand zeker een persoonlijke klik voelen. Probeer deze klik echter zo neutraal en objectief mogelijk te benaderen waarbij u steeds de hoofdzaken kan onderscheiden van de bijzaken. Kies in deze context op de eerste plaats voor een duurzame kwaliteit die de tand des tijds kan doorstaan en onderhoudsvriendelijk is. Ga voor een neutraal en stijlvol pand die een grote groep huurders kan charmeren. Vermijd dus felle kleuren en onnodige excessen met allerhande dure afwerkingsopties.
5. GA OP ZOEK NAAR EEN LOYALE EN BETROUWBARE HUURDER
Als eigenaar van een woning of appartement streeft u ernaar uw pand te verhuren aan een loyale huurder die zich tijdens de huurperiode als een goede huisvader gedraagt. Een uitgebreide screening van de huurkandidaten is hierbij belangrijk. Een goede huurder biedt u immers een garantie op een correcte maandelijkse huurinkomst. Ga dus grondig tewerk in de keuze van een huurder en regel steeds een ontmoeting zodat u persoonlijk kennis kan maken en een zo goed mogelijke inschatting kan doen. Om een beter zicht te krijgen in de betrouwbaarheid van kandidaat-huurders is het wettelijk toegestaan om enkele gegevens op te vragen. Zo mag u naast de identiteit en woonplaats ook een bewijs van inkomen vragen en weten met hoeveel personen het pand zal betrokken worden. Daarnaast kan u ook proberen een referentie op te vragen bij een vorige of de huidige verhuurder. Als beginnende vastgoedinvesteerder is het niet altijd even gemakkelijk om zelf de juiste huurder voor uw pand te vinden. Daarom is het zeker een meerwaarde om samen te werken met een professionele vastgoedmakelaar. Een makelaar kan u tijd besparen in de zoektocht naar de ideale huurder en u nadien ook bijstaan bij de verdere administratieve afhandeling.