Heeft Italië een aantrekkelijk belastingklimaat voor tweede woningbezitter?
Droom je van een tweede woning in Italië? Dan hebben we goed nieuws, want Italië heeft een interessant belastingklimaat voor buitenlanders die er een vakantiewoning bezitten.
Gunstig belastingsysteem voor tweede verblijf
In Italië is er immers geen vermogensbelasting. Je hoeft ook alleen maar belasting te betalen op eventuele winst die je maakt bij de verkoop van je tweede woning in Italië als je er minder dan vijf jaar eigenaar van geweest bent.
In principe heft Italië erfbelasting als je Italiaans onroerend goed nalaat aan je erfgenamen. Voor de langstlevende echtgenoot en de kinderen geldt echter een vrijstelling van 1.000.000 euro per persoon. Dit komt erop neer dat zij in de meeste gevallen geen erfbelasting betalen. Als hun erfdeel hoger is dan de vrijstelling, betalen ze op het extra bedrag slechts 4 procent erfbelasting.
Italiaanse erfbelasting
Soms moet er wel Italiaanse erfbelasting betaald worden, met name als de tweede woning in Italië gaat naar de partner met wie je ongehuwd samenwoont. Ongehuwde partners hebben in Italië geen recht op een vrijstelling (in Nederland wel). Zij betalen hierdoor 8 procent erfbelasting op hun erfdeel.
Familieleden buiten de rechte lijn (bijvoorbeeld broers, zussen, neven en nichten) betalen een vast tarief van 6 procent als zij de tweede woning erven. Enkel broers en zussen krijgen een vrijstelling van 100.000 euro per persoon.
Dubbele erfbelasting
Italië en België hebben geen verdrag gesloten om de dubbele heffing van erfbelasting te voorkomen. Ze mogen de Italiaanse erfbelasting dan aftrekken van de erfbelasting die ze in België moeten betalen.
Als de erfbelasting in België lager is dan die in Italië, mogen ze enkel het lagere bedrag aftrekken. Als een erfgenaam in België geen erfbelasting moet betalen, kan hij of zij ook de Italiaanse erfbelasting niet verrekenen. Meestal is de Italiaanse erfbelasting lager. Hierdoor mogen de erfgenamen de Italiaanse belasting bijna altijd volledig aftrekken van de Belgische. Het komt dus doorgaans voordeliger uit.
Sommige situaties zijn echter minder voordelig. Bijvoorbeeld als de ongehuwde partner in België geen erfbelasting moet betalen dankzij de vrijstelling, terwijl Italië 8 procent heft op het volledige bedrag. In dat geval is het interessanter om de tweede woning in Italië na te laten aan de kinderen, als je die hebt. Zij hebben in Italië recht op een ruime vrijstelling, zoals hierboven beschreven.
Heb je geen kinderen? Dan kan een hypotheekschuld op de Italiaanse tweede woning dit nadeel voorkomen of alleszins verminderen. Met een dergelijke financieringsschuld wordt de heffingsgrondslag in Italië kleiner. Hierdoor betaalt de partner minder of geen erfbelasting in Italië.